De geschiedenis van Sodial, een familie- en ambachtelijkerfgoed
Sodial werd in 1989 opgericht door Jean-Luc Abras en Fabian Genet vanuit een passie voor ambachtelijk gerookte zalm. Het bedrijf, dat aanvankelijk gevestigd was in een kleine werkplaats in Couillet, floreerde al snel en verhuisde in 1992 naar Jumet om de groei te ondersteunen.
Ondanks de wisselende eigendomsverhoudingen heeft Sodial zijn traditie van uitmuntendheid weten te behouden door de traditionele methoden van handmatig zouten en roken op beukenhout te combineren en zich tegelijkertijd aan te passen aan de uitdagingen van de moderne markt. Vandaag de dag zet het bedrijf dit erfgoed voort door te innoveren en het productassortiment te diversifiëren.

1983
Het begin van zalm.
Jean-Luc Abras, aanvankelijk voorbestemd voor een voetbalcarrière, veranderde zijn carrièrepad toen zijn vader hem uitnodigde om bij Marci-frais in Marcinelle te komen werken. Daar begon hij in 1983 in de zalmindustrie en bekleedde hij verschillende functies op het gebied van productie, administratie en uiteindelijk verkoop.
1989
De creatie van Sodial.
Na enkele jaren ervaring besloten Jean-Luc Abras en zijn collega Fabian Genet voor zichzelf te beginnen. Na enkele maanden voorbereiding richtten ze in 1989 in een kleine werkplaats in Couillet Sodial op, een KMO gespecialiseerd in het fileren, zouten en roken van gekweekte zalm. Het bedrijf begon met drie aandeelhouders en twee werknemers en veroverde al snel een plaats op de markt.


1992
Ga naar Jumet.
Door de snelle groei van het bedrijf werd het pand in Couillet te klein. In 1992 verhuisde Sodial naar Jumet om te profiteren van betere faciliteiten en een ruimte die beter geschikt was voor de uitbreiding. Sodial kocht het gebouw van het failliete bedrijf Salmonor.
1998-2006
Verandering van aandeelhouder.
In 1998 verliet een van de aandeelhouders het bedrijf en Sodial had 12 arbeiders en 2 bedienden in dienst. In 2006 trok ook een tweede aandeelhouder zich terug, waardoor Jean-Luc Abras aan het roer van het bedrijf kwam te staan.
Ondanks deze veranderingen blijft Sodial groeien. .


2007
Groei en gezinsoriëntatie.
In 2007 had het bedrijf 20 mensen in dienst. Jean-Luc Abras werd de hoofdaandeelhouder en onder zijn leiding kreeg het bedrijf een familiale oriëntatie.
2010
Zich aanpassen aan de concurrentie.
Geconfronteerd met globalisering en verplaatsing naar Oost-Europa, verandert Sodial haar commerciële beleid om concurrerend te blijven in een snel veranderende markt.


2012
Commerciële heroriëntatie.
Het bedrijf heeft geïnvesteerd in mechanische snijmachines om de stap te zetten naar massadistributie, met behoud van onze traditionele knowhow.
Vandaag
Een traditie van kwaliteit en innovatie.
Sodial, een van de oudste ambachtelijke zalmrokerijen van België, is er sinds zijn oprichting trots op dat het een artisanaal product van hoge kwaliteit produceert. Ondanks het gebruik van grondstoffen uit kwekerijen in Noorwegen en Schotland is de doelstelling van het bedrijf sinds 1989 onveranderd gebleven: de traditie en uitmuntendheid van het zalmroken in stand houden.

De productie is gebaseerd op strenge traditionele methoden: met de hand zouten met droog zout en traditioneel roken met beukenhoutsnippers, uitgevoerd onder het toeziend oog van meesterrokers. De zalmfilets worden vervolgens fijn gesneden met de hand door ervaren snijders of machinaal, zoals vereist.
Om aan de groeiende vraag te voldoen en de concurrentie bij te benen, heeft Sodial zijn productassortiment uitgebreid. Naast gerookte zalm biedt het bedrijf ook bijproducten zoals warmgerookte zalm, gekookte zalm en in gravelax gemarineerde zalm. Trouw aan haar streven naar kwaliteit streeft Sodiali er ook naar om nieuwe specialiteiten te ontwikkelen rond het prachtige product dat zalm is.