Chef Danny Horseele is zeer te spreken over onze gerookte zalm.

Het is weer die tijd van het jaar waarin we onszelf allemaal willen verwennen. De feestdagen komen eraan, we halen de mooiste schalen tevoorschijn en natuurlijk mag gerookte zalm daar niet ontbreken. Maar laten we eerlijk zijn, goede zalm vinden in de supermarkt is vaak net als Russisch roulette spelen. Te vet, te zout, te papperig…

Bij Sodial werken we het hele jaar door hard om dit te voorkomen. Maar als we te horen krijgen dat de chef-kok met een Michelinster... Danny Horseele Ik was van plan om verschillende referentieproducten blind te testen. Nieuwsblad, Ook wij kregen het even benauwd 😅 Hij is een purist. Hij laat niets door de vingers zien.

Sodial - le saumon fumé écossais sodial
Foto © Wim Daneels

De blinde test

Onze handgesneden zalm valt bij iedereen in de smaak.

Danny Horseele proefde negen verschillende soorten zalm. Hij kende noch de merken, noch de prijzen. Alleen het rauwe product op het bord.

Toen hij op onze Gerookte Schotse zalm, traditioneel gezouten en met de hand gesneden., Er gebeurde iets. Hij proefde het niet zomaar. Hij genoot er met volle teugen van.

Hij kon niet stoppen met het verslinden van een hele verpakking. Voor ons is dat de grootste beloning. Dit is wat hij zei:

«"Deze trof me op het eerste gezicht. De slijpvorm is uniek. Is hij handgemaakt? Dat zie je meteen. Zo verfijnd. Prachtig."»

🔪 Waarom verandert handmatig snijden alles?
Dit is geen marketingpraatje. Wanneer je de vis machinaal snijdt, verhit je het visvlees lichtjes, waardoor vet vrijkomt en de textuur verandert. Handmatig snijden respecteert de vezels van de vis. De chef-kok merkte dit meteen op.

  • De afbeelding: Een presentatie die aanzienlijk beter is dan de andere.
  • De textuur: Ideaal in de mond, smeltend maar toch met structuur.
  • De smaak: Een perfecte, evenwichtige rookervaring.

Danny vond het zelfs een ultraluxe product. Toen hij hoorde dat we rond de €7,47 per verpakking zaten (of ongeveer €64,96/kg (ten tijde van publicatie)), was zijn reactie ondubbelzinnig:

«"Het is een hoogwaardig product... Voor die prijs moet je niet aarzelen."»

🥇 Eindscore: 9/10. Bijna perfect.

Sodial - le saumon fumé écossais sodial
© Wim Daneels

Waarom onderscheidt Sodial Scottish Salmon zich van de rest?

Deze blinde test bevestigt wat we onze teams vaak vertellen: de herkomst en het respect voor het product maken het verschil.

Het is niet alleen voor de show. Het koude, woelige water van de Schotse meren dwingt zalmen tot krachtig zwemmen. Het resultaat? Steviger, minder vet vlees dan dat van hun Noorse soortgenoten, die soms in rustiger water leven.

Bij Sodial leggen ze de nadruk op:

  • Droog zouten: We injecteren geen pekel om het gewicht van het product te verhogen. We zouten met de hand, waardoor het water wordt verwijderd en de aroma's worden geconcentreerd.
  • Langzaam roken: Er wordt beuken- of eikenhout gebruikt en er wordt de tijd voor genomen. Als het te snel gerookt wordt, krijgt het een bittere smaak. Chef Horseele verwoordde dit treffend: "Goed gerookt, zonder onaangename nasmaak."«

Belangrijkste tips voor uw feestmaaltijden

Soms lijkt het alsof je een fortuin moet uitgeven aan een cateraar om kwaliteit te krijgen. Deze test bewijst het tegendeel. Een gerenommeerde chef-kok, gewend aan restaurants met Michelinsterren, heeft producten goedgekeurd die je in het koelvak van je supermarkt kunt vinden.

Als je indruk wilt maken op je gasten, streef dan naar het volgende: met de hand gesneden.

Haal de zalm 15 tot 20 minuten voor het serveren uit de koelkast. De kou vermindert de smaak. Laat de zalm op kamertemperatuur komen; dan smelt het vet (het goede vet!) een beetje en komt de rokerige smaak volledig tot zijn recht.

Het is fijn om te zien dat ons werk op deze manier wordt erkend. Het motiveert ons om te blijven streven naar excellentie, zelfs bij alledaagse producten.

Fijne feestdagen 🎉🥂

BRONNEN:
• Foto's: https://wimdaneels.com/
• Artikel: https://www.nieuwsblad.be/lifestyle/eten-en-drinken/slechts-een-buis-topchef-danny-horseele-test-schotse-zalm-uit-de-supermarkt-en-is-meer-dan-tevreden-die-kwaliteit-voor-die-prijs-niet-twijfelen/106501426.html

nl_BENederlands (België)