Ingrediënten (voor 4 personen):
- 400 g gerookte zalm van hoge kwaliteit (in kleine blokjes gesneden)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel limoensap (of citroensap)
- 1 theelepel wasabipasta (pas aan op basis van uw pittigheidstolerantie)
- 2 bosuitjes (of lente-uitjes), fijngesneden
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes (optioneel)
- 1 theelepel tobiko (vliegende viskuit) of kaviaar (zoals afgebeeld)
- Een paar radijsscheuten ter decoratie
- Een beetje geraspte rode kool (ter garnering)
- Zout en versgemalen zwarte peper

Voorbereiding
- Het bereiden van de zalm :
- Snijd de gerookte zalm in kleine, gelijkmatige blokjes. Gelijkmatig snijden zorgt voor een verfijndere presentatie.
- Marinade :
- Meng in een kom de sojasaus, sesamolie, limoensap en wasabipasta. Pas de hoeveelheid wasabi aan naar eigen smaak.
- Voeg de blokjes gerookte zalm toe aan de marinade. Meng voorzichtig zodat de zalm gelijkmatig bedekt is. Laat de zalm ongeveer 10-15 minuten marineren in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Montage :
- Roer de fijngesneden lente-uitjes door de gemarineerde zalm.
- Voeg indien gewenst een eetlepel geroosterde sesamzaadjes toe voor een knapperige textuur.
- Dressuur :
- Gebruik een serveerring om de zalmtartaar op het bord te leggen en druk lichtjes aan totdat er een mooie vorm ontstaat, zoals op de foto.
- Leg op de tartaar een klein lepeltje tobiko of kaviaar voor een vleugje elegantie en contrast.
- Leg een paar radijsspruiten en wat gesneden rode kool rondom de tartaar om het bord wat kleur en knapperigheid te geven.
- Afwerking :
- Om de smaken te versterken, kunt u een klein beetje sesamolie of een scheutje sojasaus op het bord gieten.
- Serveer direct en geniet van de versheid van de tartaar.
Suggesties
- Voor een extra knapperig resultaat kunt u deze tartaar serveren met wontonchips of toast.
- Je kunt ook variëren met de toppings door er dunne plakjes avocado of komkommer aan toe te voegen voor een frissere smaak.